Vasario 22 d. Lietuvos bitininkų sąjungos (LBS) atstovai lankėsi Žemės ūkio ministerijoje (ŽŪM), kur aptarė bitininkams aktualius klausimus.

Sutarta dėl dar glaudesnio bendradarbiavimo galimybės. ŽŪM specialistai sutiko, kad prieš priimant teisės aktus dėl bitininkystės į diskusijas būtų įtraukiama ir LBS, atstovaujanti didžiausiam šalies bitininkų skaičiui.

Aptartas bičių sveikatos, ypač amerikinio bičių perų puvinio, klausimas. ŽŪM patikino, kad diskutuojama su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba dėl amerikinio puvinio prevencijos programos ir galimo kompensavimo tiems bitininkams, kurių bityne nustatoma ši liga ir tenka sunaikinti avilius bei bičių šeimas.

Taip pat LBS prezidentas Juozas Olekas paprašė ŽŪM specialistų padaryti šiemet išimtį ir peržiūrėti bičių šeimų deklaravimo tvarką, kad nespėję to padaryti laiku bitininkai galėtų dalyvauti bičių gydymo nuo varozės paramos programoje. Kaip žinia, 2023 m. pasikeitė bičių šeimų deklaravimo tvarka: bitininkai informaciją apie laikomų bičių šeimų skaičių turėjo pateikti nuo rugsėjo 1 d. iki gruodžio 31 d. Deja, tai padarė ne visi.

Taip pat diskutuota dėl paramos taisyklių pakeitimų 2025 m., mokymų šalies bitininkams organizavimo. Išklausyta ŽŪM pozicija dėl tamsiosios bitės atkūrimo.

Susitikimas buvo konstruktyvus, susitarta dėl tolesnio bendradarbiavimo.