2024 m. sausio 16 d. įvyko nuotolinis Lietuvos bitininkų sąjungos (LBS) valdybos posėdis.

LBS buhalterė Laura Sutkutė pristatė finansinę metinę Lietuvos bitininkų sąjungos (LBS) ataskaitą. Balsuota, ar dengti LBS nuostolį iš nario mokesčio. Daugumos sprendimu priimtas nutarimas dengti nuostolį iš nario mokesčio lėšų. Balsuota, ar kelti LBS buhalterės atlygį prašoma suma, kadangi darbų krūvis didesnis nei buvo planuota iš anksto. Daugumos sprendimu priimtas nutarimas pakelti LBS buhalterei atlygį. Taip pat nuspręsta kreiptis į esamą auditorę Daivą Kazėnienę ir prašyti atlikti LBS veiklos 2023 m. auditą.

Valdybos narys Vytautas Gimžauskas pristatė VMVT ruošiamo įsakymo projektą. Didelių pakeitimų VMVT įsakymo projekte nėra. Remiantis nauja tvarka, reikės informuoti Veterinarijos tarnybą el. paštu, jei bus pervežamos bitės, nurodyti vietą, kur jos pervežamos. Veterinarijos tarnyba turės įvertinti, ar nėra ligų šaltinio. Jei nustatomas puvinys, aviliai (inventorius) ir bitės turės būti sudeginami. LBS valdybos nuomone, tokiu atveju turi būti numatyta kompensacija bitininkui. Kitaip bitininkai nenorės įsileisti inspektorių. Nuspręsta atsakyti VMVT raštu, jog LBS sutinka su įsakymo projektu su sąlyga, kad bus numatytas kompensavimas bitininkui bičių šeimų ir inventoriaus sunaikinimo atveju, kai nustatomas puvinys. Raštas VMVT su LBS pasiūlymais išsiųstas.

Valdybos narys Laimonas Galvonas pristatė, kas nuveikta dėl būsimo Šiaurės-Baltijos šalių (NBBC) renginio, kuris vyks Vilniuje kovo 20–22 d. Išrinktas viešbutis svečiams apsistoti, konferencijų salė, sudėliotas preliminarus visų 3 renginio dienų planas. Išsiųstas laiškas svečiams su renginio informacija ir kvietimu registruotis bei skaityti pranešimus. Šiuo metu ruošiama konferencijos programa. LBS prezidentas Juozas Olekas perskaitys pranešimą apie medaus direktyvos pokyčius. Pasiūlyta kviesti mokslininkus iš Gamtos tyrimų centro skaityti pranešimų.

Valdybos narys Dainius Rauckis pasiūlė pareikšti viešą LBS poziciją tamsiosios bitės klausimu, kad pritariama tamsiajai bitei, tačiau nepritariama jos platinimui visoje Lietuvos teritorijoje (tai turi būti daroma tik apibrėžtoje teritorijoje), nes tai negrynaveislė motina. D. Rauckis įsipareigojo paruošti oficialaus rašto dėl tamsiosios bitės platinimo projektą.