Pastaruoju metu Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) sulaukia vis daugiau bičių laikytojų klausimų, kada reikia registruoti bitynus specialiame registre. Norime informuoti, kad prievolė registruotis atsiranda tuomet, kai savo pagamintą medų ar jo produktus jūs naudojate ne tik savo reikmėms, bet ir pradedate juo prekiauti.

Pastaruoju metu Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) sulaukia vis daugiau bičių laikytojų klausimų, kada reikia registruoti bitynus specialiame registre. Norime informuoti, kad prievolė registruotis atsiranda tuomet, kai savo pagamintą medų ar jo produktus jūs naudojate ne tik savo reikmėms, bet ir pradedate juo prekiauti. Tačiau VMVT rekomenduoja registruoti net ir mažus bitynus, nes tokiu atveju atsiveria galimybės gauti paramą, o taip pat ir vieningoje sistemoje gauti jums naudingą informaciją, tarkime apie planus purkšti laukus. Registruoti bitynus nėra sudėtinga, tai galima padaryti ir internetu, ir atvykus į VMVT padalinį, jei bitynas registruojamas pirmą kartą.

„Jeigu jūsų bitynas nedidelis, vos keli aviliai, o medaus pakanka sau ir pasidalinti su artimaisiais, tuomet registruotis prievolės nėra. Tačiau užsiregistravę, iš karto galėsite naudotis bendros sistemos privalumais. Nepaisant to, kad bitynus registruoti turi visi parduodantieji bičių produktus, kad šitaip būtų užtikrinama jo kokybė – Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro Ūkinių gyvūnų registre užregistruotų net ir nedidelių bitynų savininkai, , operatyviai informuojami, kai apylinkių ūkininkai nutolę iki 2,5 km. planuoja apdoroti savo pasėlius cheminėmis medžiagomis. Taip jūs galite greičiau reaguoti ir apsaugoti savo bites neišleisdami jų skraidyti į purškiamus laukus pavojingu laikotarpiu arba laikinai išsivežti į kitą vietą. Registruoti bitynai ne tik demonstruoja bitininkų atsakomybę, o jų bičių produktai pelno pirkėjų pasitikėjimą, bet ir gali bičių laikytojai pretenduoti į valstybės paramą, efektyvesnę priežiūrą bei išlaikymą, – sako VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas – valstybinis veterinarijos inspektorius Antanas Paliutis.

Bičių laikytojai, siekiantys valstybės paramos ir tiekiantys bičių produktus į rinką, o taip pat siekiantys apsaugoti savo laikomas bites nuo kenksmingo cheminių augalų apsaugos produktų poveikio, turi deklaruoti laikomas bičių šeimas Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro Ūkinių gyvūnų registre ir privalo pažymėti registruoto bityno bičių laikymo vietas elektroninėje informacinėje sistemoje. Tai galima padaryti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritoriniame padalinyje, pagal bičių laikymo vietą, užpildžius prašymą ir nurodžius kiek šiuo metu turima bičių šeimų. Atsižvelgiama į tai, ar bitynas nekenks žmonių bei kitų gyvūnų sveikatai. Informaciją galima pateikti ir elektroniniu būdu.

„Jeigu Jūs savo laikomų bičių dar nebuvote deklaravę ir norite deklaruoti bites ūkinių gyvūnų registre pirmą kartą, kviečiame atvykti į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinį padalinį pagal bičių laikymo vietą pas atsakingą veterinarijos gydytoją kuris su Jumis kartu pažymės žemėlapyje bityno vietą ir deklaruos Jūsų nurodytą prašyme bičių šeimų skaičių”, – paaiškina A. Paliutis.

VMVT primena, kad šiuo metu Lietuvoje registruota beveik 11 tūkstančių bitynų. Skaičiuojama, kad juose gyvena daugiau nei 217 tūkst. bičių šeimų. Tuo tarpu, kiekvienais metais Nacionalinė mokėjimo agentūra išdalina apie milijoną eurų bitininkams pagal Paramos Lietuvos bitininkystės sektoriui programą iš Europos žemės ūkio garantijų fondo ir valstybės biudžeto. Programoje numatytos priemonės, kurioms įgyvendinti galima gauti paramą. Jos apima techninę pagalbą bitininkams ir jų grupėms, kovą su bičių kenkėjais ir bičių ligomis, avilių transportavimo į ganyklas racionalizavimą; medaus fizinių ir cheminių savybių analizę, bičių šeimų atnaujinimą, bitininkystei ir bitininkystės produkcijai skirtoms taikomųjų mokslinių tyrimų programoms bei rinkos stebėseną, bitininkystės produktų kokybės gerinimą, siekiant didinti jų vertę rinkoje.

VMVT inf.